Pada 19/11/2021 (Jumaat) Sera telah melahirkan empat ekor anak. Kami sangat gembira. Gambar diatas ini ialah Sera. Kami sangat sayangkan Sera. Sera sebenarnya ada suaminya tetapi dah lama tak nampak. Semoga Sera panjang umur. Sebelum dia nak bersalin, Kami telah membuat rumah kotak untuk dia bersalin.

--

--

Photo by AZGAN MjESHTRI on Unsplash

Bagi saya, kalau takde bahan untuk melukis, rasa macam nak hancur. Saya bercadang pada diri saya ‘sendiri’ untuk ‘quit’ melukis. Kenapa? Ada tiga sebab.

  1. Walaupun selalu melukis,tapi takde improvement langsung. So,buat apa melukis?
  2. Drawing tablet tak berapa nak ‘compatible’ sangat dengan software paling best iaitu Adobe Photoshop. Terpaksa pakai software yang lain bukan seBEST photoshop. Tapi hmmm takpelah.
  3. LUKISAN tak cantik. Tak ada bahan melukis untuk inking. Ada tu adalah,tapi dah habis dakwat.

Tapi,saya hanya akan melukis pada kelas komik dan tugasannya. Jadi, Untuk sesiapa yang nak beli drawing tablet, belilah wacom cintiq 16. Tapi beribu la

Kalau nak harga yang okey sikit, belilah gaomon pd1160 kot nama dia.

#NO DRAWING

#NO SKETCHING

--

--

Photo by Kira auf der Heide on Unsplash

What I do with my sketchbook is for drawing or sketching. What I sketch are so simple. Sometimes I use sketchbook for draw a comic or draw a comic Characthers. Sometimes i bored to draw painting. I have no idea to write. So….i can just say, BYE…

--

--

Photo by Travel Sourced on Unsplash

Setiap orang pasti ada idola. Dan pasti ada sebab mengapa mereka memilih idola itu. Dan idola saya adalah Stan Lee. Nama sebenarnya adalah Stanley Martin Lieber. Lahir pada 28 Disember 1922. Beliau adalah seorang penulis,penyunting buku komik Amerika. Apa yang saya minatnya,dia lukis superhero tu.

Dialah yang lukis watak Spiderman,Hulk,Thor,Iron man,Xmen,Doctor strange,Daredevil,juctice league dan lain. Lukisannya realistik. Antara komik2nya,Xmen,Hulk dan lain2.

Stan Lee meninggal dunia tanggal 12 november,2018. Kematiannya kerana menghidap penyakit radang paru2. Beliau meninggal pada umur 95.

--

--

Photo by Martin Katler on Unsplash

PS5,adalah keluaran selepas ps4. Bagi saya,ps5 ni,tak banyak beza dengan yang lain. Dia ada dua version. Satu standard,satu digital. Yang standard,harga dua ribu lebih. Apa yang bestnya,dia keluarkan game call of duty yang baru. Iaitu black ops cold war. Wataknya masih sama iaitu mason,dan lain2 Game lain seperti cyberpunk,spiderman,fifa,lain2lah.

Ps5 ni keluar tahun 2020 ke 2019. Pada saya,baik ps4. Sebab…..dia ada call of duty mw1,dan infinite warfare. Lebih best.

--

--

Muhammad Ali Kareemi Hafifi

Muhammad Ali Kareemi Hafifi

My name is Muhammad Ali Kareemi Bin Hafifi.I am 10 years old.My hobby is read a comic and sketch.I live in Pahang,Kuantan.